40 παρθένες και ασκήτριες, όμορφες στην όψη και την ψυχή!

Τα ονόματά τους είναι ιδιαίτερα και σπάνια. Πολλά από αυτά μοιάζουν ή είναι αρχαιοελληνικά. Οι Αγίες που τα φέρουν δεν ξεχωρίζουν μόνο για αυτά. Η ομορφιά τους ήταν αξιοζήλευτη. Το ίδιο και η πίστη τους που τις οδήγησε μέχρι το μαρτύριο. Ποιες ήταν οι 40 παρθένες και ασκήτριες που εορτάζουν σήμερα και πώς μαρτύρησαν;

Τα ονόματα των 40 παρθένων ήταν: Αδαμαντινή, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονόη, Θεονύμφη, Θεοφάνη, Καλλιρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάδα, Χάιδω, Χαρίκλεια.

Οι 40 παρθένες μάρτυρες κατάγονταν από την Αδριανούπολη της Θράκης. Ζούσαν εκεί στις αρχές του 4ου μ. Χ. αιώνα και ήταν μαθήτριες του διακόνου Αμμούν. Ήταν προικισμένες με σπάνια ομορφιά αλλά και αγνή καρδιά. Καλλιεργούσαν τα χαρίσματά τους με σκοπό να κερδίσουν τον Παράδεισο.

Την εποχή εκείνη, στο ανατολικό μέρος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας βασίλευε ο Λικίνιος, φοβερός διώκτης των Χριστιανών. Ο Λικίνιος είχε διατάξει να εξοντωθούν όλοι οι Χριστιανοί. Οι 40 γυναίκες, όμως, δεν υπέκυψαν στις προκλήσεις του Λικίνιου να προσκυνήσουν τα είδωλα. Υπεβλήθησαν σε φρικτά βασανιστήρια μαζί με τον δάσκαλό τους, την 1η Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη τους.

Η πνευματικότητα των 40 παρθένων

Οι 40 παρθένες επιτελούσαν με πλήρη αφοσίωση τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Η ζωή τους ήταν δοσμένη στην άσκηση, παρά τις δυσκολίες και τους διωγμούς που υπέστησαν. Η πίστη τους ήταν τόσο δυνατή που αντιμετώπισαν θαρραλέα τον αυτοκράτορα Λικίνιο και δεν δείλιασαν μπροστά στα τρομερά μαρτύρια.

Δεν δελεάστηκαν από τα υλικά αγαθά και τα πλούτη της πρόσκαιρης ζωής με τα οποία προσπάθησε ο Λικίνιος να τις πείσει να προσκυνήσουν τα είδωλά. Οι 40 παρθένες έμεναν στέρεες στην ορθόδοξη πίστη τους και κέρδισαν έτσι την ουράνια δόξα του Παραδείσου. Οι αρετές και τα χαρίσματά τους είναι πρότυπο για κάθε γυναίκα, σε κάθε εποχή.

Απολυτίκιο εορτής
Ἀθλητῶν αἱ χορείαι, δεῦτε συνδράμετε καὶ τεσσαράκοντα κόρας μετὰ Ἀμμοὺν εὐσεβοῦς μεγαλύνατε, λαμπρῶς πανηγυρίζουσι ὅτι ἐνήθλησαν στερρῶς τῇ ἀσκήσει ἐν Χριστῷ, ῥωσθεῖσαι καὶ λαμπρυνθῆσαι πρεσβεύουσαι τῷ Κυρίῳ, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

πηγή